Обадете се: 06151 6368 | Eлектронна поща: bcc@elena.vali.bg

Здравословен живот

Здравословен живот - в Елена - Велико Търново

Качествата на българското кисело мляко са оценени още в дълбока древност. Пръв който поставя на научна основа биологичните качества на българското кисело мляко е руският учен Иля Мечников. Той счита, че вредното действие на гнилостните микроорганизми може да се намали или премахне, чрез заселване в червата на подходящи млечнокисели бактерии, които образуват млечна киселина. Това става причина да се започне задълбочено проучване върху качествата на българското кисело мляко в световен мащаб.

Какво превръща Българското кисело мляко в хранително чудо? Фактът, че съдържа голям брой живи полезни млечнокисели бактерии, чийто брой се движи в границите от 400 милиона до 1 милиард в грам кисело мляко. Тези микроорганизми по време на ферментация предизвикват дълбоки промени в състава на млякото като синтезират вещества, които оказват благотворно влияние върху целия организъм.

Българското кисело мляко прави средата в червата неблагоприятна за развитие на патогенните микроорганизми. Учените са категорични, че при консумирането му се стимулира синтеза на муцини, което увеличава физическата бариера на червата спрямо патогенните микроорганизми.

Стимулира се имунната система не само на червата, но и на целия организъм. Увеличава се количеството на цитокините, лимфоцитите и естествените имунни клетки, както и синтеза на гама интерферон, който блокира размножаването на вирусите.

Изключително важно свойство на българското кисело мляко е, че при протичане на млечнокиселата ферментация в него се синтезират вещества с антитуморно действие. Проведените изследвания във Франция показват, че при хората, които консумират кисело мляко е намален рискът от получаване на рак на дебелото черво.

Българското кисело мляко е незаменим източник на биологично усвоим калций за организма. Световната статистика сочи, че то доставя 75 % от дневните нужди в храната на населението в Западна Европа и Северна Америка. Ниското рН на млякото йонизира калция. Той се свързва със специфичен белтък, съдържащ се в него, наречен калмодулин и се всмуква от чревния лумен.

Включването на българско кисело мляко ежедневно в храната, води до намаляване риска от остеопороза, особено при индивидите, които не могат да смилат лактозата в млякото. Калцият в българското кисело мляко играе съществена роля и при предпазването на организма от чревни заболявания. Той създава среда за развитие на полезната микрофлора и подтиска развитието на патогените. За това му действие спомага и специфичната микрофлора от Lactobacilus bulgaricus и S. thermophilus. Приемането ежедневно на кисело мляко с храната води до значително подобряване на калциевото съдържание в организма.

Българското кисело мляко съдържа голямо количество живи и активни бактерийни клетки от L. bulgaricus и S. thermophilus и поради разграждане около на 30 % от млечната захар по време на ферментация подобрява смилането на лактозата. Проведените множество научни опити, показват че българското кисело мляко е далеч по-ефикасно средство против лошото смилане на лактозата в сравнение с ферментиралите млека с Bifidobacteria и L. acidophilus. Учените твърдят, че е налице тясна връзка между приемания с храната биологически усвоим калций и кръвното налягане. Затова и българското кисело мляко е особено полезно за хората с високо кръвно налягане и лактозна непоносимост.

Уникалното по своята формула българско кисело мляко лекува и някои типове чревни смущения. Микрофлората му синтезира антибиотични вещества и ниското рН го правят ефикасно средство срещу диарията, предизвикана от токсини на бактерии, както и срещу диарията, предизвикана от антибиотици и лошото смилане на лактозата. Ето защо Световната Здравна Организация препоръчва при диария прясното мляко да се замени с кисело мляко.

Освен с ценните си биологични качества българското кисело мляко е продукт с висока хранителна стойност. Млечната киселина, която се съдържа подобрява перисталтиката на дванадесетопръстника, тънките черва и дебелото черво. Българското кисело мляко е по-лесно смилаемо от прясното мляко и съдържа повишени концентрации на свободни аминокиселини.